FAQ
Wat is een arbeidsjurist?
Een arbeidsjurist is een meester in de rechten, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Als ervaren arbeidsjurist adviseer en begeleid ik zowel werkgevers als werknemers over allerhande juridische vraagstukken die met de werkrelatie te maken hebben.
Waarvoor kan ik jou inschakelen?
Denk aan hulp bij het beoordelen of opstellen van arbeidsovereenkomsten, CAO’s, advies en ondersteuning bij (mogelijke) ontslagprocedures en arbeidsconflicten, tot en met het uitleggen van rechten en plichten omtrent sociale zekerheid, ziekte en verlof. Mijn doel is altijd om ervoor te zorgen dat alles op een eerlijke, rechtvaardige en menselijke manier verloopt. Hoe lastig de situatie ook is, of lijkt. En een oplossing, waar beide partijen een goed gevoel aan overhouden.
Wat is je specialisme?
Naast arbeidsrecht houd ik me vaak en graag bezig met allerlei vraagstukken omtrent sociale zekerheid. Denk daarbij aan zaken omtrent de Wet verbetering poortwachter (WVP), Wet inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), Ziektewet (ZW) en Werkloosheidswet (WW). Wat je uitdaging op dat gebied ook is: ik duik met plezier in jouw puzzelstukjes ;)
Ondersteun je ook tijdens gesprekken?
Zeker, juist! Tijdens die gesprekken zorg ik er als arbeidsjurist voor, dat je belangen zo goed mogelijk worden vertegenwoordigd en jouw rechten – als werkgever of werknemer – worden beschermd. En – last but not least – dat de communicatie zo duidelijk, prettig en effectief mogelijk verloopt. Weg van de sh*t, terug naar de feiten. Voor een oplossing die jou recht doet. Altijd.
Ben je in elke branche actief?
Ja, behalve in de zorg – vanwege mijn werk voor de Landelijke vereniging voor Artsen in Dienstverband (LAD) / Federatie Medisch Specialisten.
Kan ik je ook af en toe inschakelen?
Jazeker! Ideaal voor werkgevers zonder HR-afdeling, die zo nu en dan wat extra expertise kunnen gebruiken om de juridische risico’s te minimaliseren. Voor werknemers geldt hetzelfde, alleen komt dat in de praktijk logischerwijs nauwelijks voor.
Waarom een arbeidsjurist in plaats van een advocaat?
Zolang je niet verplicht bent om een advocaat in te schakelen, is een arbeidsjurist een slimmere keus, want: •Een stuk goedkoper •Gespecialiseerd in arbeidsrecht •Gericht op snelle, praktische oplossingen Procederen – zowel arbeidsrechtelijk als bestuursrechtelijk – kan ik voor je doen, met name op het gebied van WIA gebeurt dat regelmatig: in het bestuursrecht tot aan de hoogste rechter (de Centrale Raad van Beroep), in arbeidsrecht kan ik alleen voor je procederen als het gaat om de kantonrechter. P.S. Over het algemeen geldt natuurlijk dat een arbeidsjurist die formele, langdurig (s)lopende procedures en processen juist helpt te voorkomen ;)
Wat is het verschil tussen het arbeidsrecht en bestuursrecht?
Bij het arbeidsrecht ga je naar de burgerlijke rechter. Bij het bestuursrecht ga je naar de bestuursrechter. Dit zijn twee verschillende rechtsgebieden. Het burgerlijk recht, waar het arbeidsrecht onder valt, gaat over de rechten en plichten van burgers onderling. Dus als het gaat om de arbeidsrelatie, dan behandelt een burgerlijke rechter de zaak. Het bestuursrecht gaat over de rechten van burgers tegenover de overheid. Alles wat te maken heeft met WIA, WW en de ziektewet valt onder het bestuursrecht.
Heb je een andere vraag?